Népviseletes bált rendeztünk Mezőkeszüben - a Kolozsvári Rádió riportja

Népviseletes bált rendeztünk Mezőkeszüben - a Kolozsvári Rádió riportja

Népviseletes bált rendeztünk Mezőkeszüben - a Kolozsvári Rádió riportja

A budapesti Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozatának tizedik évadában az erdélyi Mezőség négy települését láttuk vendégül. A sorozat záróeseményeként népviseletes batyusbált rendeztünk Mezőkeszüben, a református egyházközösséggel együttműködésben. A 250 lelkes kicsiny mezőségi faluba mintegy száz vendég érkezett, így a helybéliekkel együtt körülbelül százötven, gyönyörű népviseletekbe öltözött bálozó zsúfolásig megtöltötte a közösségi házat.

Arra gondoltunk, hogy a Polgárok Házába ellátogató közösségek közt vannak olyanok, akik bár közel laknak egymáshoz, talán nem is ismerik egymást, így ott helyben szervezzünk számukra találkozási lehetőséget. Nemcsak a tavalyi mezőségi évad települései – Szék, Magyardécse, Vajdakamarás, Mezőkeszü – kaptak meghívást, hanem a Polgárok Házában korábban vendégül látott más erdélyi települések is, így szép számmal voltak vendégek a közeli Magyarszovátról,de a szilágysági Krasznáról is, akik csaknem három órát utaztak Mezőkeszüig. Érkeztek továbbá Visából, Bálványosváraljáról, Tordatúrról és Pusztakamarásról, sőt a marosvásárhelyi Maros Együttesből profi táncosok is ellátogattak a rendezvényre, de még Debrecenből is jöttek érdeklődők.

A mezőkeszüiek, különösen a lelkész házaspár nagy szeretettel és odaadással készültek a vendégek fogadására.  A Polgárok Háza a szervezőmunkán túl a zenekar megfogadásával járult hozzá a bál megrendezéséhez, választásunk az Eszterlánc zenekarra esett, akiket évtizedes gyűjtőmunka köt nemcsak a Mezőséghez, de Mezőkeszühöz is, melynek önálló albumot is szenteltek. Ugyanakkor táncházas zenekarként a szilágysági muzsikát éppúgy el tudták játszani, mint a mezőségit, a székieknek pedig a híres széki prímás, Pali Marci segítségével húzták a talpalávalót.

Reményeink szerint a kezdeményezés folytatókra talál, és jövőre esetleg más település hívja meg a közelebbi és távolabbi szomszédságot a második népviseletes batyusbálra.