VIDEÓBESZÁMOLÓ A RENDEZVÉNYRŐL  - kattintson ide!

18.00: A KENDERTŐL A PENDELYIG - BÖLCSŐTŐL A SÍRIG c. kiállítás megnyitója
A 2007-ben felavatott krasznai Faluház tárgyaiból összeállított kiállítás a szilágysági használati tárgyakat, a régi ház berendezését valamint a hagyományos krasznai viseleteket mutatja be, életkoronként, nemenként és alkalmanként.

Köszöntőt mond: Pop Imre, Kraszna polgármestere

Tárlatvezetést tart: Lelik Berta kulturális referens.


18.30: A krasznai "BOKRÉTA"  néptánccsoport műsora (Díszterem):
Lelik Berta: A fonóban
Antal Dóra-Antal Roland: Antreé-s bál

A műsor után tánctanítás, melynek során a még ma is élő krasznai táncházak, bálok hangulatába kóstolhatunk bele. A talpalávalót a zilahi Szilágyi Pityu és barátai szolgáltatják.


A bálgazdák: Antal Dóra és Antal Roland

Az est végén szilágysági étel-ital kóstolóra várjuk közönségünket!

Munkatársaink Krasznán jártak,

kérem, tekintse meg az ott készült KEDVCSINÁLÓ ÚTIFILMET!

 

“Krasznaiak hol vagytok,
mék’ sarokba mulattok!”


Szilágyság a Királyhágón túl, Kalotaszegtől északra helyezkedik el. Három jelentős kistája van: a Berettyómente, a Tövishát és a Krasznamente. A Szilágyságot a magyarok a honfoglalás után nem sokkal már benépesítették, lakossága magyar volt egészen a 15.-16. századig, mikor a román lakosság beköltözése megkezdődött.

A krasznai "GYÖNGYÖS BOKRÉTA"  néptánccsoportról már a 40-es évekből maradt fénykép és írásos feljegyzés. Így a" SZILÁGYSOMLYÓ" című hetilapban megjelent egy  beszámoló, miszerint 1941. augusztusában 24 taggal vettek részt az Országos BOKRÉTA bemutatón, Budapesten.
A rendszerváltás után 2000-ben alakult újra a csoport, néhány párral, Takács Felícia és Ozsváth Ilona  tanárok irányításával.  Jelenleg, már három generáció- közel 70 fő- táncol együtt, Lelik Berta vezetésével.