Kraszna népművészete - Szilágyság
Kraszna népművészete - Szilágyság
2011. március. 17., 23:00

Sorozatunk 2011. tavaszi évadában a történelmi Északkelet-Magyarország néprajzából kínálunk ízelítőt. A sorozat első rendezvényén A kendertől a pendelyig c. kiállítást tekinthetik meg, a krasznai Bokréta néptánccsoport közreműködésével.

TÁJEGYSÉGISMERTETŐ>>

FOTÓK>>

VIDEÓ>>

“Krasznaiak hol vagytok,
mék’ sarokba mulattok!”


    Szilágyság a Királyhágón túl, Kalotaszegtől északra helyezkedik el. Három jelentős kistája van: a Berettyómente, a Tövishát és a Krasznamente. A Szilágyságot a magyarok a honfoglalás után nem sokkal már benépesítették, lakossága magyar volt egészen a 15.-16. századig, mikor a román lakosság beköltözése megkezdődött.

A krasznai "GYÖNGYÖS BOKRÉTA"  néptánccsoportról már a 40-es évekből maradt fénykép és írásos feljegyzés. Így a" SZILÁGYSOMLYÓ" című hetilapban megjelent egy  beszámoló, miszerint 1941. augusztusában 24 taggal vettek részt az Országos BOKRÉTA bemutatón, Budapesten.
A rendszerváltás után 2000-ben alakult újra a csoport, néhány párral, Takács Felícia és Ozsváth Ilona  tanárok irányításával.  Jelenleg, már három generáció- közel 70 fő- táncol együtt, Lelik Berta vezetésével.

További részletek az estről ide kattintva!