Szabadszálláson nyílt kiállítás a Polgárok Házáról

Szabadszálláson nyílt kiállítás a Polgárok Házáról

Szabadszálláson nyílt kiállítás a Polgárok Házáról

Erdélyi unitáriusok élő népművészete címmel nyílt kiállítás Somogyi György fotóiból a Magyar Kultúra Napja alkalmából, melyeket a Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozatának 2017. őszi évadáról készített. A vándorkiállítás első állomása volt Szabadszállás.

"Az élő erdélyi népművészet tűnik fel a képeken"

"A budapesti Polgárok Háza 2009 őszétől rendezvénysorozat keretében ad ízelítőt a Kárpát-medence népművészetéből. A szervezők egy-egy tájegységet mutatnak be kiállítással, a helyi népzene, néptánc, hagyományok és a jellegzetes gasztronómia felvonultatásával. Tavaly ősszel erdélyi unitárius közösségeket láttak vendégül, a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A négy különleges estet idézik Somogyi György fotográfus alkotásai.

- A kiállított képek profi módon rögzítik az eseményt, adják vissza hangulatát, élővé téve a torockói, nagyajtai, homoródkarácsonyfalvi és a magyarszováti népművészet valódiságát. A fotók egyben a négy erdélyi unitárius település értékfel­táró munkájának kivonatai, ami ékes bizonyítéka annak, hogy az itt élők emberekben milyen mélyen gyökeredzik a magyarságtudat - mondta el megnyitóbeszédében dr. Báldy Zoltán, a település polgármestere."

 

A kiállított fotók a négy unitárius település értékfeltáró munkájának kivonatai - írja az eseményről a Petőfi Népe, Bács-Kiskun megye napilapja: