Hegyaljától Bükkaljáig I. – Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozat 22. rész


18.00: A Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete kiállításának megnyitója a II. emeleti kiállítóteremben.

Megnyitja: Borbély Jolán etnográfus, a Magyar Kultúra Lovagja

18.30: „Borban az igazság, táncban a barátság” 

A golopi Libabőr Népművészeti Egyesület Szent György (felnőtt) és Libabőr (ifjú) néptánccsoportjának műsora, valamint

a felvidéki Kisgéresi Női Éneklőcsoport és a Szőlőfürt Citerazenekar előadása (Díszterem)

Muzsikál: a Parapács Együttes    

Az est végén géresi bélessel, erdőhorváti kerekpereccel, tokaji és kisgéresi borokkal kínáljuk közönségünket.


Kérjük, adományával támogassa a rendezvényt! Ajánlott összeg: 500 Ft

 

 

Tekintse meg riportfilmünket a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületéről és a felvidéki Felső-Bodrogközről!


0:00-17:53: riportok a mesterekkel.
17:54-20:54: a golopi Libabőr Népművészeti Egyesület bemutatkozása.
20:55-28:38: a felvidéki Felső-Bodrogköz: Királyhelmec és Kisgéres


A kiállítás alkotói:

Balogh József bőrműves-ostorkészítő

Bogdán Erzsébet hímző

Cseh Antalné hímző

Csépány Viktor fafaragó

Dériné Érsek Ágnes hímző-csipkekészítő

Galgóczi Lászlóné hímző

Horváth Zoltán fazekas Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

Hotyek Attila kádár

Kerülő Jánosné hímző

Koscsó Istvánné hímző

Dr. Krajnyák E. Ivett hímző

Lénártné Szemán Gizella hímző

Müller Zoltánné hímző

Oláh Ferencné hímző

Paszternák András fafaragó Népi Iparművész

Sajgó Zoltánné népiékszer-készítő Népi Iparművész

Sallainé Ádám Erzsébet hímző

Schneider Imréné hímző-szövő Népi Iparművész, a Népművészet Mestere

Szabó Imréné hímző

Tátrai Zita viselet- és csipkekészítő Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere

Újlaki Csaba népijáték-készítő

Újlaki Erzsébet hímző Népi Iparművész

Vajtóné Szabó Ilona hímző Népi Iparművész

 

A világörökség részeként számontartott Tokaj-Hegyalján már a honfoglalás előtt is volt szőlőművelés. Éppen ezért a mesterségek gyakran a borhoz, a szőlőműveléshez kapcsolódnak, a vidék mintakincsében is a szőlővel kapcsolatos motívumok jelennek meg. A tokaj-hegyaljai borvidéket 1737-ben királyi rendelettel a világ első zárt borvidékévé nyilvánították, így településeinek épített örökségén,  végigkövethetőek a tokaji borkészítés immár három évszázada szigorúan szabályozott folyamatai, történelmi hagyományai. Az 1997-ben alakult Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete a hagyományok ápolását, felkutatását, a mesterségek továbbéltetését és átadását tűzte ki célul. Több mint száz tagja húsznál is többféle hagyományos mesterséget űz, valamint kutatásokat végeztek az úrihímzés és a kádártánc területén is.


A Tisza-Bodrog-Latorca folyók határolta Bodrogközt 1920-ban kettévágta az újonnan meghúzott határ. Az elcsatolt Felső-Bodrogköz változatos felszínű táj, növény- és állatvilága a Felvidéken szinte páratlanul gazdag és sokszínű. Ezen a vidéken volt a Vereckei-hágón át bejövő honfoglaló magyarok első letelepedési helye, színteret adott számos történelmi eseménynek. Nem kerülte el a tatárdúlás, de szerencsére a török betörésétől megmenekült. Érintette Thököly Imre kuruc mozgalma és a Rákóczi-szabadságharc, lakosai részt vettek az 1848--1849-es forradalomban és szabadságharcban. A kisgéresi Szőlőfürt Citerazenekar 2010-ben alakult, főleg a régió dalait játsszák. A Női Éneklőcsoport 1998-ban alakult a helyi Csemadok támogatásával. Repertoárjában kisgéresi lakadalmas, bodrogközi mulatós, gömöri, palóc, mezőségi és zoboraljai dalok szerepelnek.Hegyalja és Bodrogköz

Hegyalja és Bodrogköz népművészetébe nyerhettek bepillantást mindazon érdeklődök, akik 2012. szeptember 7-én a Polgárok Házába látogattak. Az est a Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozat keretében került megrendezésre. Először a hegyaljai fazekas, bőrműves, kádár, hímző, népijáték-készítő, fafaragó, viselet-és csipkekészítő mesterek és alkotásaik mutatkoztak be a II. emeleti kiállítóteremben. A remekműveket Borbély Jolán etnográfus, a Magyar Kultúra Lovagja méltatta. Megnyitó beszédében Széchenyi István soraival mondott köszönetet a Polgárok Háza munkatársainak hagyomány-és értékőrző tevékenységükért, kiemelve ’Sigmond Bertalan szeretetteljes munkáját, akik és aki nélkül ez a program nem valósult volna meg.


"Ha mindegyik azt mondja: de én egyedül mit tehetek, akkor természetesen egyik sem tesz semmit; ha mindegyik azt hiszi, tőle függ a siker, akkor mind ereje szerint dolgozik."


Az est második felében a nézők egy rendkívül hangulatos előadást láthattak a díszteremben „Borban az igazság, táncban a barátság” címmel a golopi Libabőr Népművészeti Egyesület Szent György (felnőtt) és Libabőr (ifjú) néptánccsoportja, valamint a felvidéki Kisgéresi Női Éneklőcsoport és a Szőlőfürt Citerazenekar részvételével. E lelki táplálék után a vendégsereg éhségét géresi bélessel, erdőhorváti kerekpereccel, szomjúságát pedig finom tokaji borokkal csillapíthatta.


A Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének kiállítása szeptember 29-ig tekinthető meg a Polgárok Házában, hétköznap 9-17 óra között, ill. rendezvények idején, vagy előzetes bejelentkezéssel.

Bakonyi-Léh Terézia, Polgárok Háza