Hegyaljától Bükkaljáig III. – Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozat 24. rész

 

17:30: a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete kiállításának megnyitója a II. emeleti kiállítóteremben Köszöntőt mond: Kékedi László kisgyőri polgármester, a Népművészet Mestere

A tárlatot méltatja: Grúz Attila, a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete elnöke

Közreműködik: Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, Kisgyőr Díszpolgára, a József Attila Színház igazgatója

A rendezvény fővédnöke: Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke

 

18.00: néptánc és muzsika Kisgyőrből

Közreműködnek:
Kiss Kata és zenekara – népdalfeldolgozások
Kisgyőri Népdalkör
– bükkaljai népdalok

Tarsoly Együttes – népdalfeldolgozások, katonadalok

Kökörcsin Táncegyüttes – Tardonától Magyarbődig

Huszár táncosok – toborzó és verbunk.

Eperjesi Gergely mesemondótól a Királyszéke című kisgyőri vonatkozású királymondát hallhatjuk.


Az est végén ízelítő kisgyőri és bükkaranyosi borosgazdák, őstermelők kínálatából.

Kérjük, adományával támogassa a rendezvényt! Ajánlott összeg: 500 Ft


Tekintse meg Kisgyőr bemutatkozó filmjét!
Narrátor: Nemcsák Károly


A Duna Televízió Kívánságkosár c. műsorának vendége volt Kékedi László, Kisgyőr polgármestere, a Népművészet Mestere, és 'Sigmond Bertalan, a Polgárok Háza sorozatszervezője 2012. október 26-án. Közreműködik a Kiss Kata Zenekar Kisgyőrből. Tekintse meg a felvételt!A Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete 2003-ban alakult Kisgyőrött, több évtizedes szakmai múlttal rendelkező mesterekből és ifjú tanítványaikból. Körükben leggyakoribb a fafaragó és a hímző, valamint a szövő szakág, de vannak csipkeverők, gyöngyfűzők, bútorkészítők, fazekasok, kosárfonók, bőrművesek, tojásírók, nemezkészítők, szalmafonók, késesek, gyermekjáték- és viseletkészítők, cipészek, csizmadiák. Szakmai munkájuk jellemzője a tárgyalkotó népművészet, a hagyományápolás művészi fokú tisztelete, művelése és továbbadása. A Népi Iparművészeti Tanács által zsűrizett munkáik, a különböző pályázatokon elért helyezéseik méltó bizonyítékai ennek. 

Kisgyőr község Miskolctól délnyugatra a Bükk hegység egyik völgykatlanában fekszik, népessége 1720 fő. Határában őskori, gyűrű alakú földvárak nyomai találhatók. Egyes feltételezések szerint neve is innen eredeztethető, melyet egy 1261-ben írt hivatalos oklevélben olvashatunk először. Különleges földrajzi adottsága, természeti értékei, gazdag növény és állatvilága miatt külterületének jelentős része a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik. A településen pezsgő kulturális élet zajlik: nyaranta rendezik meg a Családi Kézműves Szaktábort, „Ősök nyomán - Hadak Útján” címmel kerül sor a Magyarok Vásárára és Hagyományőrzők Találkozójára, ahol őstermelők, kézművesek mutatják be és árulják portékáikat. Minden esztendőben, a március 15-i ünnepség keretében nyílik meg az „Örökségünk” Népművészeti Kiállítás. Közel három évtizedes hagyomány a Szüreti Nap, mely évről évre mind több érdeklődőt vonz.

Bükkalja

Tekintse meg filmösszefoglalónkat az estről, kattintson ide!