Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatunk 49. estjén Nagyabony, Écs, Nyúl és Győrújbarát mutatkozik be.

Csallóköz a Dunától északra terül el, a Duna és a Kis-Duna, illetve Vág-Duna között, Pozsonytól Komáromig, Európa legnagyobb folyami szigete. Bár 1920 óta Szlovákiához tartozik, lakossága döntő többségében ma is magyar, mely szoros kapcsolatot ápol a Duna túlpartján elterülő kisalföldi területekkel. A csallóközi Nagyabony, illetve a kisalföldi Écs, Nyúl és Győrújbarát rendszeresen szerveznek találkozókat egymással.

Köszöntőt mond: Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár

A kiállítást megnyitja: Nagy Iván népzenész, néprajzos szakember, a Csallóközi Múzeum munkatársa

Közreműködnek:
Dr. Barsi Ernő Népdalkör és Citeraegyüttes, Écs (együttesvezető: Farkas Márta)
Borbarát Dalkör, Nyúl (művészeti vezető: Farkas Katalin)
Csobolyó Néptáncegyüttes, Győrújbarát (művészeti vezető: Putz Katalin és Jocha Balázs)
Csillagfürt Népdalkör és Citerazenekar, Nagyabony (együttesvezető: Kiss Katalin)

KiállításunkonSchreiner Károly fafaragó népi iparművész (Écs), Tóth Ildikó népi iparművész és Gerencsér Zsolt, a Népművészet Ifjú Mestere (Győr) kékfestő házaspár munkái mellett betekintést nyerhetnek a csallóközi halászatba is.

A program során megemlékezünk Bihari János prímásról (1764-1827) Nagyabony szülöttéről.
Szakmai szervezőpartnerünk: Barsi Hajna etnográfus

Ajánlott adomány: 500 Ft

Budapesten vendégszerepeltek a nagyabonyi hagyományőrzők - írja a szlovákiai Parameter.sk hírportál.

"A Dunaszerdahely melletti község Csillagfürt elnevezésű népdalköre és citeraegyüttese Kiss Katalin vezetésével március 24-én Budapesten a Csallóköztől a Sokoróaljáig című műsor keretében lépett színpadra a Polgárok Házában.

Kísérő programként a régi népi mesterségeket bemutató kiállításon az érdeklődők a csallóközi halászat történetével, az écsi fafaragók és a győri kékfestők munkáival ismerkedhettek meg a zsúfolásig megtelt előadóteremben. A tárlatot Olgyay Ede nagyabonyi nyugalmazott középiskolai tanár nyitotta meg a Nagy Iván etnológus által feldolgozott anyag alapján.

A népdalkörök fellépésének sorát az écsi Dr. Barsi Ernő Népdalkör és Citerazenekar (együttesvezető: Farkas Márta) indította el népszokások felelevenítésével, őket követte a nagyabonyi Csillagfürt Népdalkör és Citeraegyüttes összeállítása csallóközi népdalokból. Nagyabony község rövid históriáját, ill. az ott született Bihari János cigányprímás életútját Moravek Ivett alpolgármester vázolta föl. A továbbiakban a nyúli Borbarát Dalkör (Farkas Katalin), végül a győrújbaráti Csobolyó Néptáncegyüttes (Putz Katalin és Jocha Balázs) lépett a közönség elé.

A szervezők és a csoportok a Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozat 49. estjével dr. Barsi Ernő emléke előtt tisztelegtek, jelen volt az egykori jeles néprajzkutató lánya, Barsi Hajna etnográfus.

A színpadi produkciókat étel- és borkóstoló követte: a látogatóknak legfőképpen az écsi keletlen krumplis lepény, a nagyabonyi rétes és a nyúli bor ízlett.

Kékfestő-termékeit kínálta a közönségnek Tóth Ildikó győri kékfestő.

A rendezvény a Polgárok Háza igazgató asszonya, Trznadel Angéla és munkatársainak szakmai hozzáértését dicséri."

A cikk erdeti környezetében ide kattintva>>