Széki lakodalom – könyv és kiállítás
Széki lakodalom – könyv és kiállítás
2018. október. 02., 16:40

Szék az erdélyi Mezőség emblematikus faluja, táncáról, népviseletéről, szorgalmas népéről messze földön híres település. A táncházmozgalom bölcsője; maga a „táncház” szó is innen ered. Szék a Kárpát-medence egyik legjobban kutatott települése, Turbéky Dénes széki lakodalom című fotósorozata mégis egyedülálló a maga nemében, hiszen még az 1970-es, 1980-as években készült, és egy olyan időszak gazdag néphagyományait mutatja be, amikor ezek még elevenen éltek.

A Serestély család gyűjteménye és Turbéky Dénes fényképei láthatóak a Polgárok Háza kiállításán október 18-ig.

Egy közel százdarabos fotómelléklet megtalálható a Hagyományok Háza kiadásában, Árendás Péter szerkesztésében megjelent „Széki lakodalom” című kötetben, ahol helyet kaptak Szék történetéről és a széki népszokásokról már korábban megjelent írások, valamint a széki lakodalom teljes és részletes bemutatása, a lakodalom egyes mozzanataitól a különféle vőfélyversekig. A könyv megvásárolható a Polgárok Házában. 
Gráfik Imre és Turbéky Dénes kötetében a helyszínen készült „funkciós” hangfelvételek CD-ROM mellékleten is helyet kaptak. Az 1977-ben és 1983-ban készült felvételeken a sok zenész példaképévé vált Ádám István „Icsán” és Dobos Károly bandája muzsikál, de belehallgathatunk a vőfélyversekbe vagy a templomi szertartás részletébe is.
A néprajzi leírások és a fényképek mellett a könyvben szerepel még 10 széki lakodalmas dallam kottás közlése. Ugyancsak a könyv részét képezi Széki Soós János lakodalommal, zenészekkel kapcsolatos öt esszéje. Ezekből az utolsó „Nem úgy van most” címmel már a jelenkori, 2014-es állapotokat mutatja be.

A könyv megvásárolható a Polgárok Házában.
A könyv megvásárolható a Polgárok Házában.

Továbbiak a kötetről a Hagyományok Háza oldalán - ide kattintva!