Szék népművészeti értékei a Polgárok Házában

Szék népművészeti értékei a Polgárok Házában

Szék népművészeti értékei a Polgárok Házában

DALOK, TÁNCOK, TÖRTÉNETEK - A JÓZSEFVÁROS HETILAP ÖSSZEÁLLÍTÁSA

Hivatkozás másolása
„Széki lakodalom” – a Serestély család gyűjteménye és Turbéky Dénes fotó-összeállítása. Kiállításunk október 18-ig tekinthető meg.

A táncházmozgalom bölcsőjének számító, erdélyi Szék község mutatkozott be a Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozata tizedik évadának első szeptember 28-ai estjén. A programon a közönség megismerhette Szék népviseletét, történelmét, táncait és meséit, valamint megkóstolhatta a hagyományos széki ételeket, italokat.

Trznadel Angéla kulturális programigazgató

„Az új évadban az erdélyi Mezőséget mutatjuk be, amely Kolozsvártól észak-keletre fekvő néprajzi tájegység, és amely kitörölhetetlenül beírta nevét a magyar kultúrába” – köszöntötte a megjelenteket Trznadel Angéla a Polgárok Háza kulturális programigazgatója. Mint mondta: ez a táj volt a bölcsője Wass Albertnek, Sütő Andrásnak, Kallós Zoltánnak, és itt nyugszik Rózsa Sándor és Kemény Zsigmond. „A sorozat első állomásaként a mezőség ékköve, Szék mutatkozik be, ahol még élnek a hagyományok, és amely híres népművészetén túl gazdag természeti és épített örökséggel rendelkezik – tette hozzá.

A rendezvényen kiállítás nyílt a Serestély család széki gyűjteményéből – amelyen többek között férfi és női viselet, festett ládák, vőfélybot is látható – valamint Turbéky Dénes „Széki lakodalom” című – a 70-es és 80-as években készült – fotó-összeállításából.
A tárlatot méltató Fülemile Ágnes, az MTA néprajztudományi intézetének néprajzkutatója elmondta: a széki emberek a ma is használatos viselet minden darabját elő is tudják állítani, a csizmától a szalmakalapig. Majd kitért arra is, hogy a tatárjárás megtizedelte a települést, amelynek emlékét a viseletükben a vörös és a fekete szín tükrözi.

Michel van Langeveld alias "Holland Misi"

Az esten egy holland férfi, Michel van Langeveld mesébe szőve mondta el hogyan fertőzte meg őt a nyolcvanas években a Székről induló táncházmozgalom és miként találta meg a boldogságot Széken, ahol végül letelepedett. A község történelméről Kocsis Ferenc beszélt. Kiemelte, hogy a népvándorlás korában létesült település, amely jelentős sóbányászati központ volt három területi egységre osztható, melynek elnevezései: csipkeszeg, felszeg és forrásszeg.

Kocsis Ferenc

A tündérmesével, énekkel és tánccal gazdagon fűszerezett programon a talpalávalót Pali Marci és bandája szolgáltatta. Az est végén pedig a tájegységre jellemző ízeket kóstolhatták meg a résztvevők.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Széki táncház a Polgárok Házában