Nyaraljon Felvidéken!

Nyaraljon Felvidéken!

Nyaraljon Felvidéken!

Vissza a gyökerekhez! Töltsön el néhány napot családjával az Ipolyszalkai Tájházban, amely hagyományőrző és kézműves programokkal, szálláslehetőséggel várja a feltöltődésre vágyókat, vagy látogasson el az Alsó-Garam menti Bartra, ahol falusi turizmus keretében élvezheti a vidék vendégszeretetét.

A két tájegység februárban mutatkozott be a Polgárok Házában, Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozatunk 18. részeként.

IPOLYSZALKA

Az Ipoly-menti települést jelenleg több mint ezer fő lakja, többségében magyar nemzetiségű.
Okiratban először a XIII. században szerepel, Zalka néven, mint magyar királyi birtok, de rövidesen az esztergomi érsek tulajdonába kerül. A török korszak elején ritka esemény helyszíne volt a település határa: 1544-ben Thury György és Nyáry Ferenc serege győzelmet aratott a portyázó török csapatok felett.
Mária Terézia 1754-ben mezővárosi és vásártartási jogokat adott Ipolyszalkának.
A XX. század viszontagságai megviselték a falut. Az I. világháború után Csehszlovákiához kerül, határ-menti helyzete nem kedvez fejlődésének. A II. világháborúban súlyos harcok helyszínévé vált a település. A magyar hadsereg - Szent László hadosztálya -1944. decemberi ellentámadása miatt több napon keresztül front húzódott a településen, ezért lakosságát kitelepítették Kemencére, Hontra és Drégelypalánkra.
Ipolyszalka 1993-tól Szlovákia része. Az 1994-ben átadott híd, amely egyben határátkelőhely, növeli a falu jelentőségét.

2003. október 23-án került sor az Ipolyszalkai Tájház ünnepélyes megnyitójára, amely hagyományőrző és kézműves programokkal -szőnyegszövés, kosárfonás, kukorica-háncsmunkák, üvegfestés, makramé, hímzés, nemezelés, kötélverés, agyagozás-
várja az érdeklődőket.. Lehetőség van lovaglásra, lovaskocsikázásra , s az idelátogatók a Pincefaluban ízlelhetik meg a vidék borát. A Tájház rendszeresen ad otthont kézműves táboroknak, amelyekre az anyaországból is érkeznek résztvevők.


Ipolyszalkai Tájház

NYITVATARTÁS:
NAPONTA 8.30 - 17.00 ÓRÁIG

Elérhetőségek:   
Telefon: 00421.907/404576 (Magyarországról),
Elektronikus levél: tajhaz.szalka@gmail.com, tajhaz.szalka@zoznam.sk
Honlap: www.tajhazipolyszalka.sk
Irányár: 5.-EUR/ személy + étkezés


BART
Bart egy elfeledett palóc falu, amelyik a honfoglalás korától mutatja be hagyományait, kurtaszoknyás viseletét, a környék vendégszeretetét.
Ideális falusi pihenőhely családoknak, társaságoknak, kiválóan alkalmas munkahelyi tréningek természetközeli megtartásához Budapesttől 65, Párkánytól, Esztergomtól 18 km-re.
Két eredeti állapotú hosszú parasztház – Terka Ház és Bözsi Ház – várja a pihenésre vágyókat (http://bart.dnt.hu oldalon lehet látni a házakat).
A vályogtéglás épületek komfortosságát a szeparált szobák és a felújított fürdőszobák adják. A szobák eredeti jellegét a bútorzat részbeni megtartása adja. A kényelmes ágyak, a friss levegő és a reggeli madárcsicsergés garantálják a pihenést és kikapcsolódást. A Terka Ház mellett van egy „állatsimogató” is, szamárral, kecskével, birkával, pávagalambokkal, baromfikkal.
A falu nyaranta hagyományőrző tábort szervez óvodások és kisiskolások részére, amelyre az idén július 1-jétől június 6-ig kerül sor. Ezúttal a kurta szoknya eredetmondáját felhasználva a török hódoltság korába nyerhetnek bepillantást az ifjak
Bartra nem csupán gyerekcsoportok, hanem társaságok, s főleg nagycsaládok látogatnak el évről évre .Közülük sokan már második otthonukként térnek vissza a faluba. Egy család - aki a Polgárok Házában is részt vett a rendezvényen - házat vásárolt Barton.

Szállás kapacitás: 45 fő 3 házban elhelyezve. (1 házban 30 fő - 14 a földszint és 16 a tetőtér - , szemben lévő házban 8, s egy másikban 7)
Étkeztetés: a tulajdonosok saját szolgáltatásával vagy étteremtől rendelt ebéddel.
Programok: a szervezők segítenek a program összeállításában, ill. vállalják a csoport-összetétel ismeretében a program teljes szervezését és  lebonyolítását saját gárdával (animátorral, s ha szükséges pedagógussal) a kirándulástól, a helyi játékokon át a kézműves programig. Ez  gyerekek esetében a  pedagógusoknak nagyon kedvező.
Utazás: Esztergomig vonattal, majd előzetes egyeztetés esetén a helyi buszvállalkozó az esztergomi vasútállomáson veszi fel a csoportot és viszi át Bartra.


Terka Ház és Bözsi Ház 

Elérhetőségek:
Telefon: 0036 70 7717722 (Tóthné Székely Éva) 0036 70 2220196 (Tóth László)

Elektronikus levél: habilitas.kft@chello.hu

Honlap: bart.dnt.hu