Kárpátalján és itthon a Polgárok Házáról

Kárpátalján és itthon a Polgárok Házáról

Kárpátalján és itthon a Polgárok Házáról

Kárpátaljai magyar hagyományőrzők és népművészek mutatkozhattak be múlt pénteken este a budapesti Polgárok Házában a Kárpát-medencei Magyar Népművészet címmel zajló rendezvénysorozat keretében - írta a Kárpátalja hetilap.

A Kossuth Rádió Határok nélkül c. műsorának június 1-i adása foglalkozott a rendezvénnyel (18:47:30 perctől). A rádióadást ide kattintva meghallgathatja, a cikket pedig a továbbiakban elolvashatja.

A Polgárok Háza rendezvénysorozata 2009 őszétől nyújt ízelítőt a Kárpát-medence népművészetéből. Az Orbán Viktor és Makovecz Imre által alapított, 2004-ben huszonhatezer személy és szervezet önzetlen adományából létrehozott intézmény minden hónapban egy-egy tájegység szerteágazó bemutatására törekszik, népművészeti kiállítással, és a helyi népzene, néptánc, népdal, népmese, jellegzetes gasztronómia bemutatásával.

Az első évadban (2009-2010) ízelítőt adtak Mezőkövesd, Kalotaszeg, Palócföld, Zoboralja, Sárköz és Háromszék népművészetéből, 2010 őszén pedig "Elfeledett nyugati végeken" címmel Őrvidék, Rábaköz és Muravidék bemutatkozására nyújtottak lehetőséget. A sorozat tizedik estjén a mohácsi busójárást láthatta a közönség.

2011 tavaszán a történelmi Északkelet-Magyarországot mutatták be: Szatmár-Bereg Magyarországról, Szilágyság Erdélyből, s a rendezvénysorozat 13. estjére Népművészet Kárpátaljáról címmel került sor.

A rendezvényre érkezett kétszáz érdeklődő megtöltötte a Polgárok Házát.

Az est keretében kiállítás nyílt a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett Hidi Endre nagydobronyi keramikus, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagja, Ukrajna Érdemes Népművésze munkáiból, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Polónyi Katalin Textilmúzeumának gyűjteményéből. A rendezvény nyitányaként Kokas Erzsébet csodálatos tolmácsolásában nagydobronyi népdalt hallhatott a közönség, majd Trznadel Angéla, a Polgárok Háza kulturális programigazgatója és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke köszöntötte a megjelenteket. A KMKSZ vezetője beszédében az anyaországi és a határon túl rekedt magyarság viszonyáról szólva hangsúlyozta: a magyar–magyar együttműködés autentikus formája az, ha a két fél elkötelezett magyarjai keresik egymást, s nem adják fel a keresést, ha adott esetben a másik oldalon nem hasonló hozzállással szembesülnek. Ezután dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke ismertette a kárpátaljai magyarság múltját és jelenét.

A kiállítás-megnyitó után a Díszteremben került sor a tiszapéterfalvi Örökség Néptáncegyüttes estjére, a Kokas Banda közreműködésével. "Ugocsa non coronat!" – nyitotta meg a műsort 'Sigmond Bertalan sorozatszervező a közel félévezredes mondással, emlékeztetve, hogy amint őseik nem ismerték el a Habsburgot királyuknak, Kárpátalja népe ma sem vesz sok területen tudomást a Magyarországtól való elszakítottságról: virtuális magyar világban élnek – mondta elismerőleg –, magyar idő szerint jár az órájuk, féltve őrzik és ápolják a magyar hagyományokat.

Az Örökség Néptáncegyüttes gyönyörű viseletbe öltözött, Csüri Szebasztian és Huszti Beáta koreográfusok által felkészített fiatal táncosai őszinte derűvel tolmácsolták Északkelet-Magyarország különböző táncait Visktől a Nyírségig. A Kokas Banda remek hangulatot teremtett muzsikájával, rövid barangolásra invitálva a hallgatóságot a Kárpát-medence különböző tájegységei között. Mint Kokas Károly zenekarvezető lapunknak elmondta, a hangosítás kitűnő volt, s a közönség körében nagy tetszést aratott műsoruk. Külön kiemelte a nagyszerű fogadtatást, amelyben részük volt, s aminek köszönhetően a zenekar és a néptáncegyüttes tagjai egy csodálatos élménnyel lettek gazdagabbak.

A színpadi műsor után a nagyszámú közönség kárpátaljai ízeket kóstolhatott: pálinkát és süteményeket. Rövid pihenés után a zenekar és a táncosok a közönséget is megforgatták: fergeteges táncház zárta a rendezvényt.

A Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozat 2011 őszén a történelmi Dél-Magyarország bemutatkozásával folytatódik: a szervezők tervei szerint Horvátország, Vajdaság, Dél-Erdély és Dél-Alföld magyar közösségeinek bemutatkozására kerül sor.

'Sigmond Bertalan, Polgárok Háza/hk