Elkészült a Teleki tér

Elkészült a Teleki tér

Elkészült a Teleki tér

A Polgárok Háza munkatársai részt vettek a Teleki tér ünnepélyes átadásán, ahol beszédet mondott Kocsis Máté polgármester. Ezután leleplezték a tér névadójának, gróf Teleki Lászlónak a tiszteletére emelt szoborcsoportot (Gróf Teleki László életnagyságú szobra, az Ószeres szobra és a Lámpagyújtó szobra alkotja).

Ennek a térnek lelke, története, legendája van – jelentette ki Kocsis Máté a megújult Teleki László tér átadásán, szerdán.

Józsefváros polgármestere emlékeztetett: erről a térről az elmúlt 20-30 évben mindenki lemondott, arról, hogy itt lehet egy új piac, hogy még lehetnek jók a házak. „Azonban a Teleki tériek közössége és az önkormányzat ebbe nem törődött bele, és erőnkön felül változtatni próbáltunk. Ezért köszönet és hála mindenkinek, aki részt vett a munkában” – fogalmazott.

Kocsis Máté kitért rá, hogy a Teleki László tér az egyetlen Budapesten, amelyet a helyben lakók terveztek meg. Nem szakemberek találták ki, hogy a közterületnek milyen funkciója legyen, hogy milyen legyen az elrendezése, hanem az emberek, akik egyesületbe tömörültek, és nekiláttak a munkának – fűzte hozzá. Ennek kapcsán szólt arról is, hogy elkészülte után a tér őrzését, rendben tartását is civilek vállalták. „Ez a tér nem pusztán egy 160 millió forintos beruházás, ennek a térnek lelke van, és ha kell valamire vigyázni egy városban, akkor azokra a tereinkre, amelyek igazi közösségformáló erőt is jelentenek” – mutatott rá a városrész vezetője.

Ugyanakkor leszögezte: „nem állhatunk itt meg, vannak még előttünk álló feladatok, mert a város többi részéről sem mondtunk le”. Ezzel összefüggésben Kocsis Máté kifejtette: Józsefvárosban az intézmények és közterületek felújítása után a társasházak megújítására fogják a legnagyobb figyelmet fordítani. „Ezt a lendületet be fogjuk vinni a társasházakba, nem fogunk belenyugodni, hogy százéves állapotok uralkodjanak lakóépületeinkben” – emelte ki.

Végül Kocsis Máté megköszönte az eddigi bizalmat, megjegyezve, hogy a helyben lakók bizalma adott lendületet, amiért személyes háláját fejezte ki a polgármester.

"A Teleki tér parkjának megtervezésébe az önkormányzat bevonta a helyi lakosokat is."

A köszöntőbeszéd után a városvezető jelképesen átadta a Társak a Teleki térért Egyesület vezetőinek a tér kulcsát. Ezt követően pedig leleplezték a Teleki László tér három új bronzszobrát, amelyek Mészáros Attila szobrászművész alkotásai.

Gróf Teleki László életnagyságú szobrát közvetlenül a park bejáratánál helyezték el, amely jellegzetes kartartásával ábrázolja a politikust.

Kicsit távolabb az Ószeres szobra látható, amely bal karjával a park bejárata felé invitáló mozdulatot tesz, míg jobbját kézfogásra nyújtja.

A Lámpagyújtó szobra egészen a tér szélén áll egy létrán egy működő kandeláber mellett, a létra alsó fokára egy kutya lép fel.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a Teleki tér parkjának megtervezésébe az önkormányzat bevonta a helyi lakosokat is. Együtt határozták meg a parkban kialakítandó terek funkcióját, választották ki a játékokat, a térburkolatokat és a díszburkolatot, közösen találták ki a közvilágítás elrendezését is. A közösségi tervezés során jött létre a Társak a Teleki térért Egyesület, amely civil szervezetként összekötő a lakók és a hivatalos szervek között.