Ceglédiek a Mezőségben - és a Polgárok Házában

Ceglédiek a Mezőségben - és a Polgárok Házában

Ceglédiek a Mezőségben - és a Polgárok Házában

A Ceglédi Betyárok nyáron az Erdélyországban lévő Széken múlatták az időt. Vendégei voltak egy életvitelében, otthonában nyolc éve székellyé lett hollandusnak – Michel Van Langeveldnek. Belekóstoltak az eredeti széki táncházba, valamint sokat beszélgettek az ott élő magyarokkal és a Székre települt holland emberrel, akik napjainkban is féltve őrzik, s odaadással ápolják a falu néprajzi értékeit.

A Holland Misinek, vagy Misi bácsinak becézett bevándorlót egy 1984-ben Amszterdamban vásárolt, Korniss Péter által készített, fekete-fehér néprajzi fotóalbum csábította a vidékre. Addig-addig járt a községbe, míg beleszeretett Erzsikébe, akit elvett feleségül. A helységben házat s panziót épített, néprajzi múzeumot rendezett be. Az általa szintén megvett Csipkeszegi táncházban régen csütörtökön, szombaton és vasárnap újra szólt a muzsika. Ma már, csak ha megy egy tánccsoport, akkor nyitják ki a táncházat, s akkor Pali Marci és bandája játszik. A tatárjárás óta fekete kendős asszonyok maguk szőtte, varrta viseletben ropják a táncot. A férfiak is házi készítésű ruhában, többnyire csizmában és jellegzetes - nagy virágcseréphez hasonló - mezőségi szalmakalapot viselnek. A szép ruhák, hímzések forgalmazásába is besegít Michel.

A Polgárok Háza nyáron filmet forgatott a hajdani Szolnok Doboka Vármegye székhelyéből zsákfaluvá lett településen. A falu képviselőit meghívták szeptember 28-ára, a Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozat új évadjának megnyitására. A mezőségi kiállítást Fülemile Ágnes néprajzkutató, az MTA BTK Néprajztudományi Intézet főmunkatársa méltatta. A Ház hívására Michel és párja 37 falubelivel adott mesélős, verselős, dalos, táncos műsort a zsúfolásig megtelt nagy előadóteremben. Egy emelettel följebb a széki képekből, ruhákból nyílt kiállítás előterében egy asszony tűzpiros gyöngykalárist fűzött, a másik rokolyát hajtogatott, rakott szoknyává. Az utolsó rozmaring-párta készítő unkája bemutatta, hogy miként folytatja a szép mesterséget, szomszédságában egy pápaszemes hölgy böködte varrótűjével a hímzőkeretre kifeszített, előrajzolt vásznat. Az eladás után egy csöpp pálinkára, egy falatnyi töltött káposztára, darabka juhsajtra, süteményre látták vendégül a közönséget, majd megkezdődött a táncház.Természetesen a székiek vásárt is tartottak ruháikból, szőtteseikből, hímzéseikből, lekvárjukból, kiadványaikból és a zenei CD-ikből. A ceglédiek és erdélyi barátaik kicsinység pálinkáztak, kicsinység borozgattak, majd a táncház bezártával, éjfélig nótázással töltötték az estét, a 83 esztendős Kovács Józsi bácsi vezényletével. 

Kőhalmi Dezső, "A KÖD jelenti"

164 fénykép ide kattintva!