A Palugyay torta receptje

A Palugyay torta receptje

A Palugyay torta receptje

A magyar pezsgőgyártás bölcsője 1825-ben Pozsonyban volt, itt alapították az első, Franciaországon kívüli pezsgőgyárat, amelyhez csatlakozott a Palugyay Pincészet is. A magyar hagyományokkal rendelkező Hubert pezsgőt még ma is gyártják.

1874-ben Jurkovits Ferenc, a Grand Hotel Hungária séfje különleges születésnapi tortát készített a pozsonyi Zöldfa Szálló tulajdonosa, Palugyay Jakab részére, melyet Palugyai tortának nevezett el. A receptet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum bocsátotta rendelkezésre.

A képre kattintva a recept kinagyítható!

Hozzávalók:

Tésztához:
25 dkg Maróni Arany gesztenyepüré
2 dkg vaníliás cukor
3 dkg reszelt csokoládé
8 db tojás
10 dkg kristálycukor


Krémhez:
1 csomag vaníliás puding
50 dkg tejszínhab
2 dkg zselatin


Díszítéshez:
csokoládé
szeletelt mandula
tejszínhab


Elkészítés:
Kikeverjük a Maróni Arany gesztenyepürét a vaníliás cukorral, a reszelt csokoládéval és a tojássárgájával. Felverjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, majd könnyed mozdulattal hozzákeverjük az előzőleg kikevert gesztenyekrémhez. Zsírozott, lisztezett sütőlemezre bejelölünk öt tortakarika formát. A kész masszát dobos lap vastagságban elkenjük, majd sütjük.


Elkészítjük a pudingot, majd kihűlés után hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. A zselatint 1 dl hideg vízzel keverjük el, és vízgőzön olvasszuk fel. Rétegezve töltjük, majd két órás fagyasztás után díszíthetjük. Tetejét csokoládéval vonjuk be, az oldalát szeletelt mandulával díszítjük. A kész tortát még tejszínhabrózsákkal is díszíthetjük.