A császár kabátjában. A „Nagy Háború” szárazon és vízen

A császár kabátjában. A „Nagy Háború” szárazon és vízen

A császár kabátjában. A „Nagy Háború” szárazon és vízen

Az I. világháború centenáriumának jegyében teltházas rendezvénynek adott otthont a budapesti Polgárok Háza április 29-én, melynek keretében bemutatták a felvidéki születésű Dr. Lux Gyula Hadinaplóm című kötetét is - írja a Felvidék.ma.

Elsőként Tóth Lukács egykori magyar királyi karpaszományos tizedes, harcjármű szerelő hajómodelljeiből nyílt meg Az osztrák-magyar haditengerészet flottája című kiállítás. Az intézmény nevében Trznadel Angéla kulturális programigazgató köszöntötte a nagyszámú vendégsereget és méltatta Tóth Lukács munkáit. Babucs Zoltán hadtörténész rövid történeti áttekintést nyújtott a Monarchia haditengerészetének eredményességéről és első világháborús szerepléséről, majd Horthy Miklós egykori karpaszományos tisztese, a 92 esztendős Tóth Lukács tartott érdekfeszítő beszámolót az általa megépített hajómodellekről.

A nagyteremben került sor a felvidéki születésű Dr. Lux Gyula Hadinaplóm című kötetének bemutatójára, ahol a közismert konzervatív történész, Dr. Raffay Ernő beszélgetett Babucs Zoltán hadtörténésszel, aki a kötetet rendezte sajtó alá, írta előszavát és válogatta a fényképanyagát. Kisfalusi Lehel színművész gondosan összeválogatott naplórészleteket olvasott fel a közönségnek, majd a jó hangulatú bemutatót könyvdedikálás és fogadás zárta.
A szervezőkön túl Dr. Lux Gyula családját is köszönet illeti, hiszen anyagi támogatásuk révén jelenhetett meg a munka a Puedlo Kiadó gondozásában, amelynek felvidéki – pl. losonci – bemutatóját is tervezik.

A szervezőkön túl Dr. Lux Gyula családját is köszönet illeti, hiszen anyagi támogatásuk révén jelenhetett meg a munka a Puedlo Kiadó gondozásában, amelynek felvidéki – pl. losonci – bemutatóját is tervezik...