„Az utolsó bástya”, a nándorfehérvári diadalról készülő film heves vitát keltett a közelmúltban, hiszen a múltnak, főként Magyarországon, erős identitásformáló hatása van. Erről is beszélgetnek vendégeink Bán Mórral, a Hunyadiról szóló nagysikerű történelmi regénysorozat szerzőjével.

A Civil Összefogás Fórum, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Szellemi Honvédők közössége rendezésében.

Köszöntőt mond: Dr. Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke.
Vendégeink: Bayer Zsolt publicista, Bán Mór író, történész, Rákay Philip médiaszakember.

Mindenről van lista. Miért ne lenne minden idők tíz legjobb történelmi filmjeiről is? Az első helyen az 1959-ben született Ben Hur szerepel 11 Oscar-díjjal. Ridley Scott Gladiátor c. filmje néhány évtizeddel ugyan később játszódik, mint a Ben Hur, ám ez is Oscar-díjas. A tízes lista utolsó darabja Sára Sándor 1978-ban forgatott 80 huszár c. alkotása. Már az is csodaszámba megy, hogy egy magyar film is bekerülhetett ebbe a jeles körbe. Több mint negyven év telt el azóta. És most itt állunk a vita kereszttüzében, Az utolsó bástya alján, ami nem más, mint a nándorfehérvári diadal és annak főszereplője, Hunyadi János. A múltnak, főként Magyarországon, erős identitásformáló hatása van. Bán Mór Hunyadi-sorozata forrásalapú történelmi regény. Tegyük hozzá gyorsan, nem szakirodalom, és nem is oktatásra szánt tankönyv. De kérdem én, ki kéri számon Jókai regényeinek feltétlen történelmi hűségét? A történelmet történelemkönyvekből, hősiességet, hőseposzokat íróktól, költőktől, szoktunk olvasni.

Közreműködik: Sunyovszky Sylvia Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész. Háziasszony: Szabó Anett médiaszakember

A rendezvényre várjuk előzetesen kérdéseiket március 25-ig az info@civilosszefogas.hu emailcímre.

Jelentkezni a Polgárok Háza elérhetőségein, illetve az alábbi oldalon lehetséges: https://goo.gl/forms/FqmBWK9AtWhPYGU02