„A természetes vizekben megvan a megfelelő potenciál”

„A természetes vizekben megvan a megfelelő potenciál”

„A természetes vizekben megvan a megfelelő potenciál”

Szeretnénk biztosítani, hogy a horgászat ne csak a horgászok, hanem a később horgásszá válók szórakozási lehetősége is lehessen - jelentette ki Szűcs Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője „A horgászok és vadászok pártján” című konferencián, csütörtökön, a Polgárok Házában.

A kormánypárti képviselő a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatósága által szervezett fórumon emlékeztetett Áder János köztársasági elnök egy konferencián elmondott szavaira, miszerint „a horgászattal és halgazdálkodással kapcsolatos törvény tétje az volt, hogy Magyarország a rapsicok, vagy a tisztességes horgászok és halászok országa lesz-e.”

A kormánypárti képviselő felhívta a figyelmet, az orvvadászat és az orvhalászat büntető törvénykönyvi tényállás lett és a közelmúltban számos olyan bírósági ítélet született, melyek a remények szerint „megfelelő visszatartó erővel bírhatnak az elkövetkező időszakban”. Azt szeretnénk, ha Magyarországra visszatérne a halbőség és a horgász-vadász életformát minél többen tudnák gyakorolni – jelentette ki Szűcs Lajos, aki úgy fogalmazott, „a természetes vizekben megvan a megfelelő potenciál, csak nekünk kell tudnunk megfelelő módon gazdálkodni, annak érdekében, hogy ezt ki tudjuk használni.”

A fideszes honatya felhívta a figyelmet a halászati törvény legfontosabb sarokpontjára, nevezetesen, hogy a természetes vizek halgazdálkodási jogát a horgászszervezetek szerezhetik meg. Jól látható, hogy a törvény alapelveivel és azzal a móddal, ahogyan a jogszabály készült, politikai ellenfeleink nem nagyon tudnak mit kezdeni. Nem tudtak érdemi kifogásokat tenni, hiszen a törvény nagyon komoly társadalmi egyeztetésen ment keresztül – mondta Szűcs Lajos, hangsúlyozva, érdemi munkával készültek arra, hogy az 1997-es törvényt meg lehessen újítani, és egy, „valóban a magyar horgászok érdekeit szolgáló jogszabály szülessen.”

Szeretnénk biztosítani, hogy a horgászat ne csak a horgászok, hanem a később horgásszá válók szórakozási lehetősége is lehessen – húzta alá a Fidesz országgyűlési képviselője. Hozzátette, a turista horgászjeggyel azt kívánják elérni, hogy a hazánkba látogató külföldiek közül minél többen kipróbálhassák ezt a tevékenységet. Szűcs Lajos elmondása szerint, „aki horgászik, vagy vadászik, olyan üzemi területre megy, amelynek szabályaival tisztában kell lennie, hiszen az illető engedéllyel rendelkezik, vizsgázott a szabályrendszerből”. Innentől kezdve senkinek nincs oka azt gondolni, hogy az előírások rá nem vonatkoznak – zárta szavait Szűcs Lajos.

Jelentős eredmények

Bardócz Tamás a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Erdészeti, Halászati és Vadászati főosztályvezetője rendkívüli jelentőségűnek nevezte az idén szeptemberben hatályba lépő halgazdálkodási törvényt, amelyet hosszas előkészítő munka előzött meg. A szakember a halvédelmet szolgáló intézkedések között említette a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, valamint a rendészeti törvényt, amely a rendészeti feladatokat ellátó személyek jogállását „tisztábban szabályozza”, mint korábban.

Bardócz Tamás felidézte, 2011 első félévében, a magyar EU-elnökség idején számos intézkedés született, melyek erősítették a hazai halászat és halgazdálkodás helyzetét. Ezek között említette, hogy az új uniós halászati támogatásoknak köszönhetően lehetőség nyílik bizonyos édesvízi halgazdálkodási célok, mint például az élőhely-fejlesztés, vagy a halőrzés fejlesztésére.

Szabó Ferenc a VM Erdészeti, Halászati és Vadászati főosztályvezető-helyettese előadásában arról beszélt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes segítségével - aki a vadászati ágazat élére állt - elindult egy „nagyon komoly és tudatos folyamat, amely rányomta a bélyegét a Vidékfejlesztési Minisztérium munkájára is”
A szakember elmondása szerint a tárca vezetésével „a különböző ágazatok egy fedél alatt és harmonikus együttműködéssel kezdtek el dolgozni”, ennek köszönhetően jelentős eredmények valósulhattak meg.

Szabó Ferenc kitért rá, a vadhúsrendelet megváltoztatásával sikerült elérniük, hogy élénküljön a vadhús felvásárlás. A főosztályvezető-helyettes az eredmények között említette, hogy megszületett a megállapodás a vadgazdálkodási és a természetvédelmi ágazatok között és hogy megalkották a vadászvizsga rendeletet, amely január első heteiben fog életbe lépni.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Országos Vadász Horgász Napot rendeznek a jövő év tavaszán, március 29-én. A politikus tájékoztatása szerint 2015-től minden március utolsó szombatján rendezik meg az eseményt.

(fidesz.hu)