Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

Friss hírek, aktualitások
Rendelkezzen adójának 1%-áról
Támogassa a tízéves Polgárok Házát!

2014. április 14.
PHpaloc-farsang-kicsi.pngTisztelt Vendégünk, Támogatónk, Barátunk!

A Polgárok Háza immár 10. esztendeje ad otthont a polgári gondolkodás rendezvényeinek, munkánkat és az Ön támogatását a nemzeti kultúra és a magyar népművészet ápolására fordítjuk. Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy tevékenységünkkel sokat teszünk közös kulturális értékeink védelmében, akkor kérjük, támogassa adójának 1%-ával a Polgárok Házát működtető Szövetség a Nemzetért Alapítványt!

Adószámunk: 18177428-1-42

Nagylelkű segítségét ezúton is hálásan köszönjük!


Kárpátaljai művelődéstörténet a XVIII. kerületben
A kárpátaljai irodalmi estek a jövőben új helyszínen, az Üllői út 517-ben folytatódnak

2014. április 14.
2013_1108Karpatalja.pngA Kárpátaljai Irodalmárok, Művészek, Alkotók Közössége (KIMAK) és az Üde Színfolt Kulturális Egyesület tisztelettel és szeretettel meghívja Önt, kedves hozzátartozóit és barátait Popovics Béla munkácsi tanár, helytörténész, honismereti vezető "Művelődéstörténeti barangolás Kárpátalján" című vetítettképes előadására.

Képek, filmek Oltszakadátról
A dél-erdélyi szórványközösség látogatása a Polgárok Házában

2014. április 14.
_FGP9619olt.jpgA Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatának 2013-2014. évadában hónapról hónapra Erdély magyar szórványközösségeit és nyelvszigeteit mutatjuk be. A sorozat hetedik, záró estjén a Nagyszeben melletti Oltszakadát magyarságát láttuk vendégül, és kiállítás nyílt Ádám Gyula és Kovács László Attila fényképeiből
A kiállításról készült Fotók a Galériában találhatók, Videók rovatunkban pedig a rendezvényről készült összefoglaló rövidfilmet, ill. Oltszakadáton készült riportfilmet láthatnak.
A kiállítás április 25-ig (péntekig) látogatható.


általánosbanner.jpgA Polgárok Háza és a Csillagösvény Utazási Iroda együttműködésének köszönhetően vendégeink számára sok olyan program van a kizárólag magyarlakta területekre utakat szervező iroda kínálatában, amelyek Erdély magyar szórványvidékeit érintik, azokat a területeket, amelyekről nagy sikerű rendezvénysorozatunk, az Erdély Szórványmagyarsága vendégei érkeznek.

Az együttműködésnek köszönhetően vendégeink, szimpatizánsaink 3333 Ft kedvezménnyel utazhatnak bármely Csillagösvény túrára.

Kedvezménykártyák átvehetők a Polgárok Házában!

Lakossági fórum
2014. március 27.
Józsefváros Önkormányzata tisztelettel hívja a kerületben élőket lakossági fórumra
2014. március 27-én 18 órára a Polgárok Háza Dísztermébe.
 
A fórum résztvevői:
dr. Vass Imre országgyűlési képviselő
Kocsis Máté polgármester

Barcaság - brassiói magyarok, hétfalusi csángók
„Csángó vagyok, csángómagyar fajta”

2014. március 21.
2014_0228Barcasag-web.jpgA Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatának 2013-2014. évadában hónapról hónapra Erdély magyar szórványközösségeit és nyelvszigeteit mutatjuk be. A sorozat hatodik estjén a Barcaság magyarságát láttuk vendégül és kiállítás nyilt Sipos Gaudi Tünde fényképeiből és Veres Emese Gyöngyvér gyűjteményéből. Barcasági néprajzi emlékek, tárgyak, viseletek.
A kiállítást megnyitotta: Veres Emese Gyöngyvér néprajzkutató.
A kiállításról készült Fotók a Galériában találhatók.
 
A kiállítás március 21-ig (péntekig) látogatható.

 


Március 15.
Tisztelet a bátraknak!

2014. március 15.
marc15_2014W-kis.png
Ünnepi program
 
9:00

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója alkalmából Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása a megújult Kossuth Lajos téren.

A ceremóniát követően ünnepi menet indul a Múzeumkertbe.
 
10:30

Ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A megemlékezést követően ünnepi menet indul a budai Várba.
 
10:00-17:00

A nemzeti ünnep alkalmából hagyományőrző programokkal várjuk az érdeklődőket a budai Várba. A több helyszínen zajló rendezvényeken a gyermekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és akár elkészíthetik saját kokárdájukat is. Az eseményeken népzenei programokkal, tánctanítással és bemutatókkal várunk minden kedves érdeklődőt.
 
 

„Nincs párja Tárkánynak tán az egész világon”
A Fekete-Körös völgy ismeretlen világa a Néprajzi Múzeumban is!

2014. február 01.

2014. február 1-jén szombaton „Nincs párja Tárkánynak tán az egész világon” címmel családi napot rendez a Néprajzi Múzeum, a Fekete-Körös völgyéből érkező vendégeink részvételével.

Neprajzi_logo.pngDr. Kós Károly így ír Tárkányról: „nincs párja Tárkánynak tán az egész világon.” Látni kell a hagyományokat, a szokásokat, az embereket. A Néprajzi Múzeum most megmutatja Köröstárkányt a budapesti közönségnek: február 1-jén, szombaton családi napot tartunk a nagy sikerű Erdélyen innen - Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállítás kapcsán. A program különlegessége, hogy aktívan közreműködnek benne a Fekete-Körös völgyéből, Köröstárkányból érkezett vendégeink. Velük közösen tartanak tárlatvezetést a kiállítás kurátorai: Gebauer Hanga, Granasztói Péter és Katona Edit. Grafikus üzenet címmel egész délután nyitott képregény műhelyt tartunk a nagyközönség számára.
A Kiállítás élőben elnevezésű programon a kiállításból kimaradt tárgyakat, és a helyszínen készült fotókat mutatják be a kurátorok és a helyiek. A napot egy különleges, zenés programmal zárjuk. Az érdeklődők a népdalok és népszokások mellett különféle kürtőskalácsokba is belekóstolhatnak.DSC_0859.jpgHázszentelés, házáldás (benedictio domorum): Vízkereszt napján a pap szenteltvízzel meghinti a házakat. Az ajtó szemöldökfájára fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B +14. Más értelmezés szerint a 3 betű a latatin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat).

 


Vízkereszt Vértesaljai László atyával és a Nógrád Táncegyüttessel
Itt letölthető a januári programajánló!

2014. január 06.

Januári programajánlónkVízkeresztkor, másnéven háromkirályok napján, azaz január 6-án a vallásos néphagyomány szerint a pap a települést végigjárva megszenteli az otthonokat, a szemöldökfára pedig a három királyok neveinek kezdőbetűit írja, az új esztendő évszáma közé ékelve. Januári programajánlónk címlapján is e hagyományt elevenítjük fel (ide kattintva letölthető!>>).

Ha többet szeretne megtudni a szokásról, tekintse meg videónkat: tavaly Újévtől Szent Gergelyig címmel a téli néphagyományokat elevenítettük fel a Polgárok Házában, a Nógrád Táncegyüttes segítségével, melynek keretében Vértesaljai László atya a Polgárok Házát is megszentelte. Az estről készült videónk ide kattintva látható!>> 


2 3 4 5 6 7 9 10 11 12 13 14
227 db összesen

Megközelíthető

Kattintson a részletekért!

Polgárok Háza
1089 Budapest Visi Imre u. 6.
Telefon: +36-1/299-8050
Telefax: +36-1/299-8061
Elektronikus levél: polgarokhaza@polgarokhaza.hu

Részletes információk

Galériák sokasága

Batthyány-Strattmann László Idősek Akadémiája – az IRKA Kör adventi műsora

Videók számtalanul

Magyarszovát - erdélyi unitáriusok népművészete IV.

Magyarszovát - erdélyi unitáriusok népművészete IV.és a Szerencsejáték Zrt.