Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

Friss hírek, aktualitások
Gyászhír
Elhunyt Nagy Károly

2016. június 13.
mecses.gifMély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és kedvelték, hogy szeretett kollégánk, Nagy Károly recepciós váratlanul elhunyt.

A nagysallói diadal zenében, táncban
Videóösszefoglaló negyedik Tavaszi hadjárat estünkről

2016. június 01.

Szentesi Zöldi László vendége: Földi László biztonságpolitikai szakértőFöldi Lászlóval találkozott Zöldi László – aki nem mellesleg Szentesi –, az általa vezetett Egy-Más-Közt című beszélgetős esten, amely során a biztonságpolitikai szakértő beavatta a közönséget a hírszerzés néhány kulisszatitkába, valamint a migráció hátterében összefonódó szálakat is igyekezett megvilágítani - médiatámogatónk, a Polgár Portál beszámolója.

A császár kabátjában. A „Nagy Háború” szárazon és vízen
A Felvidék.ma beszálomója rendezvényünkről, Babucs Éva tollából

2016. május 02.

Foto_Petras_Antal-Budapest.jpgAz I. világháború centenáriumának jegyében teltházas rendezvénynek adott otthont a budapesti Polgárok Háza április 29-én, melynek keretében bemutatták a felvidéki születésű Dr. Lux Gyula Hadinaplóm című kötetét is - írja a Felvidék.ma.

Elsőként Tóth Lukács egykori magyar királyi karpaszományos tizedes, harcjármű szerelő hajómodelljeiből nyílt meg Az osztrák-magyar haditengerészet flottája című kiállítás. Az intézmény nevében Trznadel Angéla kulturális programigazgató köszöntötte a nagyszámú vendégsereget és méltatta Tóth Lukács munkáit. Babucs Zoltán hadtörténész rövid történeti áttekintést nyújtott a Monarchia haditengerészetének eredményességéről és első világháborús szerepléséről, majd Horthy Miklós egykori karpaszományos tisztese, a 92 esztendős Tóth Lukács tartott érdekfeszítő beszámolót az általa megépített hajómodellekről.

A nagyteremben került sor a felvidéki születésű Dr. Lux Gyula Hadinaplóm című kötetének bemutatójára, ahol a közismert konzervatív történész, Dr. Raffay Ernő beszélgetett Babucs Zoltán hadtörténésszel, aki a kötetet rendezte sajtó alá, írta előszavát és válogatta a fényképanyagát. Kisfalusi Lehel színművész gondosan összeválogatott naplórészleteket olvasott fel a közönségnek, majd a jó hangulatú bemutatót könyvdedikálás és fogadás zárta.
A szervezőkön túl Dr. Lux Gyula családját is köszönet illeti, hiszen anyagi támogatásuk révén jelenhetett meg a munka a Puedlo Kiadó gondozásában, amelynek felvidéki – pl. losonci – bemutatóját is tervezik.


Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek
Vendégünk volt Kassai Lajos - PolgárPortál, Zana Diána

2016. április 13.
lovasijasz.jpg"Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek" - szól Kassai Lajos mottója, akinek neve valószínűleg nem csengett olyan sokak számára ismerősnek egészen addig, amíg meg nem jelent Kaszás Géza Lovasíjász című filmje. Ékes példája ez annak, hogy a média nem csak rombolni tud, hanem – ha jó célra használják – hasznos, nemzetépítő szerepet is betölthet. Kassai Lajossal az EGY-MÁS-KÖZT elnevezésű est vendégeként beszélgetett Szentesi Zöldi László a Polgárok Házában lovasíjászatról, hagyományról, nemzetről, spiritualitásról és mindarról, ami ezt a kizárólag a magyarság sajátját képező tradíciót övezi.

Bor és vers - Interjú Posta Victor színművésszel
Az egri Gál Tibor Pincészet borkóstolója április 8-án a Polgárok Házában

2016. április 01.
Bor_es_vers_640.jpgA Madách Színház színművészének életében egymásra épül a zene, az ének és a színészet. „Minél több műfajt összekapcsol az ember, annál izgalmasabbá válik” - vallja, ennek jegyében mi is összekapcsoltuk az irodalmat a gasztronómiával, a verset a borkóstolóval. Posta Victor számtalan nagyszerű szerepet tudhat már magáénak, többek között elmondhatja, hogy 28 évesen a világ legfiatalabbjaként megkapta az Operaház Fantomja címszerepét. A Bánffy György Kulturális Szalon meghívására a színművész előadásában az Én, József Attila című nagysikerű musicalből hallhatnak részleteket az érdeklődők április 8-án, pénteken a Polgárok Házában, az egri Gál Tibor Pincészet borkóstolóján. Ez alkalomból életútjáról, pályáját meghatározó szerepeiről és a József Attila megzenésített verseire épülő darabról kérdeztük.

Budai Ilona Kossuth-díjat kapott!
A Polgárok Házában népdalkörén személyesen is gratulálhatunk neki

2016. március 23.

20160315BudaiIlona-ader-janos-orban-viktorMTI-BruzakNoemi.jpg"Egész pályám koronája a Kossuth-díj; bízom abban, hogy még sokáig szól magyar ének, magyar népdal a Kárpát-medencében" - mondta Budai Ilona a Kossuth-díjjal kapcsolatban. A Polgárok Háza közönsége legközelebb április 6-án 18 órától találkozhat a neves művésszel.

A művész magával ragadó és a tradicionális magyar népi kultúra hiteles továbbörökítését szolgáló pályája, a népzenét hiánypótló ismeretterjesztő tevékenységével népszerűsítő előadóművészete és értékteremtő oktatómunkája elismeréseként kapta a díjat.

Budai Ilona kiemelte: élete céljának tekinti, hogy mélyebb tiszteletet ébresszen e kultúra iránt, amelyben benne lakozik az ország, a nép tisztelete, szeretete és e nép hithez való ragaszkodása. Szeretné kitárni az emberek szívét, hogy észrevegyék: ha megtagadjuk kultúránkat, amelynek szép ága népi kultúránk, akkor a nép arctalan és színtelen lesz és nem lesz jövője a Kárpát-medencében.


marosvecsi_kastely.png
"Ott áll az Istenszéke magosan a Maros fölött. Egyik oldalán a sokágú Galonya, másik oldalán a Bisztra-patak, s mögötte a Kelemen csúcsai. Persze, ma már ott sem olyan a világ, mint akkor volt, midőn az Isten pihenni leült volt a hegyek közé. Ma már nem jár arra, ha pihenni akar."
Wass Albert


Élvezze az erdélyi  vendégszeretetet egy pár napig barátaival az Istenszéke lábánál fekvő  galonyai Auguszta vadászkastélyban! Itt találkozhat báró Kemény János és gróf Wass Albert regényeinek - a Havas dicsérete  és a Funtuneli boszorkány című regények - helyszíneivel.


Strasszdíszítés – március 15. jegyében
Március 6-án vasárnap a Polgárok Házában

2016. február 24.

2016_0306Strasszdiszites480.pngFolytatódik strasszdíszítő foglalkozásunk: március 15-re készülvén csillogunk!

Az ünnepi öltözék is csilloghat. Kipróbálná, hogyan? A strasszdíszítő foglalkozássorozatunk következő találkozóján a magyarság motívumaira helyezzük a hangsúlyt, március 6-án vasárnap 10 órától! Kreatív kézműves foglalkozás keretein belük készítünk népi motívumokat, virágokat csillogó strasszkövekből és március 15-e kapcsán idén a hölgyek ékszerként viselhetik a saját kézzel készített csillogó kristály kokárdájukat.

Mindazoknak, akik szeretnek kézművesedni, érdeklődnek a divat iránt, szeretnék megtanulni, hogy hogyan lehetnek időtállóak a strasszos ruhák, mi a titka annak, hogy ne potyogjon le a strassz, van strasszozó dekorpákájuk, de nem biztosak abban, hogy hogyan is működik - szeretik a csillogást, a ragyogást. A mesterfogásokat mutatjuk meg ezen a tanfolyamon.


Élő népművészet a Polgárok Házában
Keresztszemes QR-kód

2016. január 25.
Oltogeto_Naptar_QR-kod.jpgAlapításának ötödik évfordulóját ünnepelte a Polgárok Háza "Öltögető" kézimunkaköre, mely amolyan "polgári fonóként" működik: asszonyok-leányok hétről hétre összegyűlnek, hogy együtt kézimunkázzanak, tapasztalatot, mintakincset és - nem utolsó sorban - híreket cseréljenek, beszélgessenek, jól érezzék magukat a közöségben. A kerek évfordulóra a kis csapat egy öröknaptárt készített a Polgárok Házának, melynek tizenkét hónapját az Öltögető tizenkét tagja hímezte, keresztszemes öltésekkel. A munka precizitását mutatja, hogy a naptár fejlécében egy QR-kódot is kihímeztek, mely okostelefonnal leolvasható, működő hivatkozást tartalmaz: a Polgárok Háza elérhetőségei olvashatók ki rajta. Így válik részévé a népművészet a legmodernebb technológiának!

1 2 3 4 6 7 8 9 10 11
239 db összesen

Megközelíthető

Kattintson a részletekért!

Polgárok Háza
1089 Budapest Visi Imre u. 6.
Telefon: +36-1/299-8050
Telefax: +36-1/299-8061
Elektronikus levél: polgarokhaza@polgarokhaza.hu

Részletes információk

Galériák sokasága

Takaró Mihály irodalomtörténeti sorozata-Tompa Mihály költészete

Videók számtalanul

Miért kell foglalkoznunk a politikai iszlámmal? - Incze Nikoletta előadása

Miért kell foglalkoznunk a politikai iszlámmal? - Incze Nikoletta előadásaés a Szerencsejáték Zrt.