Eseménynaptár

Hétköznap 9-17 óra között, valamint rendezvények idején.
Telefon: 299-8050

Várjuk a támogatásokat

Rendelkezzen adójának 1%-áról!
Kattintson ide!
Bankszámlaszám:
10300002-20210799-00003285
(Szövetség a Nemzetért Alapítvány)


ÖltögetőÖltögető

Gyepü - A nemzeti könyvek boltja webáruház


Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog


Főoldal

NyitóoldalFriss hírek, aktualitások

Hadikfalvi betlehemes a Polgárok Házában
2016. december 12.
4318_BAR_1882_resized.jpgA Polgárok Háza magyarság peremvidékeit ismertető sorozatában bemutatkoztak már a moldvai és a gyimesi csángók, valamint a Bukovinából az Al-dunához telepített székelyek is. A negyedik, befejező részben a bukovinai székelyek magyarországi csoportja mutatta meg, hogy miként őrzik napjainkban is a hagyományaikat: köztük a hadikfalvi betlehemes játékot - írja a Jozsefvaros.hu>>.

A december 9-ei kulturális programon az éppen 75 éve Magyarországra telepített bukovinai székelyek mutatkoztak be az ezúttal is szép számban megjelent közönségnek. A színpadon egymást váltották a mesemondók, zenészek és táncosok.

BAR_1802.jpg

A sorozathoz hűen ezúttal is kiállítás színesítette a programot. A tárlat gerincét Bognóczky Géza andrásfalvi református lelkész 1941 és 1943 között készült fotói adták.

BAR_1652.jpg

Kóka Rozália, a Népművészet mestere nyitóbeszédében a hányattatott sorsú közösség Bukovinából való hazatérését ismertette. Mint elmondta: Trianont követően, a Romániához került Bukovinából 1938-ban hazatelepítették az ott élő németeket. Falvaikat románok foglalták el, akik szemet vetettek a bukovinai székelyek otthonaira is.

BAR_1876.jpg

Dr. Német Kálmán bukovinai plébános Budapesten kérte a kormány segítségét közössége hazatelepítéséhez. Erre a második bécsi döntést követően kínálkozott lehetőség, amikor visszakerült Észak-Erdély Magyarországhoz, és ismét elérhető közelségbe került a határ.

A képek a készülődéstől kezdve az új otthonban való berendezkedésig tartó időszakot ölelik fel. A falvaikat elhagyó székelyek mindössze egy nagy ládányi holmit vihettek magukkal, vagyonukat hátra kellett hagyniuk a helyükre érkező románoknak.

A kosnai határállomáson virágokkal feldíszített vonatra szálltak és onnan Bácska felé tartottak, megállva egy-egy állomáson, ahol szeretettel fogadták őket – magyarázta a fényképek történetét Kóka Rozália.

BAR_1879.jpg     

Ezt követően az Érdi Bukovinai Székelyek Egyesülete és a Népdalkör tagjai előadták a bukovinai székely betlehemest, a „csobánolást”, amely 2013-ban felvételt nyert a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

 

További képeket talál a Jozsefvaros.hu oldalán>>.

Megközelíthető

Kattintson a részletekért!

Polgárok Háza
1089 Budapest Visi Imre u. 6.
Telefon: +36-1/299-8050
Telefax: +36-1/299-8061
Elektronikus levél: polgarokhaza@polgarokhaza.hu

Részletes információk

Galériák sokasága

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója

Videók számtalanul

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkel

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borkóstolója, Hűvösvölgyi Ildikó és Kisfaludy Zsófia színművészekkelés a Szerencsejáték Zrt.